top of page

ЗНО – крок в доросле життя

Наближається важливий етап у житті одинадцятикласників – складання ЗНО, яке стане першим відповідальним кроком у доросле життя. Цьогорічні завдання незалежного оцінювання з української мови та літератури орієнтовані на виявлення знань і компетентностей випускника. Змінено підходи до макетування текстових завдань, до власного висловлення уводяться діаграми. Нововведення вимагали нових підходів до підготовки учнів до виконання осучаснених завдань. Досвідом роботи з цього питання філологи ділились під час онлайн-вернісажу ідей «Форми та методи роботи з учнями в процесі підготовки до ЗНО з української мови та літератури», який відбувся 22 квітня.

Консультант ЦПРПП Шишлікова В.С. звернула увагу на окремі питання завершення 2020-2021 навчального року в зв’язку із здійсненням протиепідеміологічних заходів та умовами дистанційного навчання. Наголосила на необхідності психологічного налаштування учнів до проходження ЗНО. Звернула увагу вчителів на те, що нові завдання до текстів на читання відповідають традиційним завданням PISA, тому треба відпрацьовувати з учнями вміння працювати з елементами інфографіки, діаграмами, таблицями, виконувати компетентнісні кластерні завдання.

Дудчак Л.І., учитель української мови та літератури СЗОШ І-ІІІ ступенів №5 ім.Л.І.Бугаєвської, поділилась досвідом роботи з текстовими завданнями, з детальним розбором завдань пробного ЗНО з української мови та літератури. Надала корисні поради щодо виконання учнями тестових завдань з розгорнутою відповіддю.

Учитель української мови та літератури СЗОШ І-ІІІ ступенів №4 Прач В.О. звернула увагу на необхідність формування в учнів навичок критичного мислення, розуміння тексту, вміння висловити свою думку щодо нього та обгрунтувати її.

Шматченко Л.А., учитель Дмитрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, висловила думку про те, що необхідно проводити систематичну роботу з удосконалення мовленнєвої і читацької компетентністі випускників, привчати їх до роботи з текстами різного виду складності, різної тематики та формою викладу, як цього вимагають нововведення у сертифікаційну роботу.

Матвієнко О.П., екзаменатор з перевірки робіт ЗНО з української мови та літератури, учитель ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, ознайомила колег зі схемою нарахування балів за виконання завдань відкритої форми з короткою відповіддю (64, 65, 66) та надала корисні поради щодо підготовки учнів до виконання робіт даної форми.

Обговорення проблем якісної підготовки учнів до складання ЗНО було актуальним та корисним для педагогів.

13 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page